Beter eten en ontspannen maakt beveiligers alerter

Grijp niet meer naar de Snelle Jelle

Hans Spanjers van Duurzaam Inzetbaarheid Centrum weet waar het om draait tijdens onregelmatige diensten, zoals in de beveiliging. 

Is werk topsport geworden?
Nogal. Ik noem medewerkers ook wel bedrijfsatleten. We willen de 10 km schaatsen in de tijd van de 500 meter. Met zoveel impulsen om ons heen is het de kunst om voldoende energie te hebben zodat je elke dag weer kunt presteren. Ook al omdat we langer door moeten werken. Alleen als we ons brein voldoende rust geven en zorgen voor goede voeding, slagen we daar in.

Aan welke knoppen kun je draaien voor een goede nachtdienst?
Beter in balans zijn bereik ik door drie dingen: goede roosters, oog voor werkomstandigheden en een gezonde leefstijl. Voor nachtdiensten, waar beveiligers veel mee te maken hebben, pleit ik voor meer licht tijdens het werk en een kantine die open is. Gezien je energieniveau lever je ’s nachts een grotere prestatie dan overdag. Zorg er dan voor dat je niet overgeleverd bent aan de Snelle Jelles en de Marsen uit de snoepautomaat. Iets goeds eten helpt.

Ik ga de nachtdienst in en neem mee…
Je ziet dat de meeste mensen vier boterhammen in hun broodtrommel meenemen. Stop daar eens wat anders in. In plaats van koolhydraten maken eiwitten het verschil. Dus vul die trommel met een handje noten, een eitje of een kippenpoot of gehaktbal. Eiwitten houden je veel alerter. Wie het probeert, merkt gegarandeerd het verschil. Een andere tip is: houd een powernap voordat je aan je werk begint. Je bent dan geconcentreerder tijdens je dienst en komt daarna beter tot rust.

Gaan slapen zonder te eten is ook geen goed idee?
Inderdaad. Je spijsverteringskanaal is minder actief tijdens de nachtdienst. Dus wie ’s ochtends thuis komt van de dienst, doet er goed aan wat te eten voordat je gaat slapen. Mensen zijn verrast, het lukt nu ineens wel om door te slapen tot 12.00 of 13.00 uur. Voorheen waren ze om 11.30 al weer klaarwakker.

Als je 17 uur achtereen in touw bent, ben je aan het eind van je Latijn?
Klopt. Verdeel de 24 uur in 8 uur slaap, 8 uur werk en 8 uur privé. Wie 17 uur actief is, is net zo alert als iemand achter het stuur met drie glazen bier op. Beveiligers die veel in de auto zitten of achter de balie staan, moeten continu alert en geconcentreerd zijn. We leren medewerkers om met machines en apparaten om te gaan, maar vergeten met onszelf bezig te zijn. Vitaliteitsmanagement noem ik dat. Uit ervaring weet ik dat 80% van de mensen die een interventie pleegt, de effecten merkt en er plezier van heeft!

Meld je aan voor één van de regio-ochtenden waar Hans Spanjers meer vertelt over nachtarbeid en voeding. 

Hans Spanjers over onregelmatige diensten