Fred Panneman wil graag vanuit de praktijk zijn steentje bijdragen. Want de beeldvorming van de beveiligingsbranche kan best wat beter worden ingekleurd. ‘Beveiliging is een mooi vak dat volop in beweging is. We zijn altijd en overal actief voor de maatschappij. Mensen realiseren zich dat onvoldoende. Daar moet verandering in komen. Daarom heb ik volmondig ‘ja’ gezegd tegen het Comité van Aanbeveling.’

Field Supervisor Fred Panneman is al 27 jaar werkzaam in de beveiligingsbranche. ‘Een bewuste keuze waar ik tot op de dag van vandaag geen moment spijt heb gehad. De aantrekkingskracht is er altijd geweest. Grote gebouwen, bijzondere locaties, als beveiliger kom je overal. Maar niet alleen de werkplekken zijn divers. Ook het werk is aantrekkelijk. Problemen oplossen, escalaties voorkomen, alert reageren bij calamiteiten en contacten met mensen van verschillende culturen. Je staat met beide benen middenin de samenleving.


Geëvacueerd

Stel je voor: door jouw adequaat handelen worden mensen veilig geëvacueerd bij een brandmelding. Geen ongenode, rondzwervende gasten in een bejaardentehuis of ziekenhuis omdat jij je ogen en oren open houdt bij de entree. Soms is het misschien minder spannend – bijvoorbeeld als je een object moet bewaken om antikraak te voorkomen of ’s avonds een mobiele surveillance uitvoert - maar zeker niet minder belangrijk. Het is echt een vak om trots op te zijn. De ouderwetse portier die op een knopje drukt, is niet meer. Taken en verantwoordelijkheden zijn veel interessanter geworden. Dat mogen we zelf wel wat meer uitdragen.   

Afspiegeling

Mensen die niet uitblinken in contactuele vaardigheden vind je in elke tak van sport. De beveiligingsbranche is – net als de politie – een afspiegeling van de maatschappij. Extra aandacht hiervoor zowel in de opleiding als in de praktijk kan zeker geen kwaad. Bijvoorbeeld door bedrijfstrainingen – al dan niet met acteurs – of via online leren zoals recent is geïntroduceerd in de branche.   

Honderden gasten

Iedereen wil met een veilig gevoel het vliegtuig instappen, op ziekenbezoek gaan of in een kantoorgebouw werken. In een ministerie bijvoorbeeld ontvangen beveiligers in de loge zo’n honderden gasten per dag. Wat als ze er niet zouden zitten? Veiligheid raakt iedereen. Altijd en overal. Burgers realiseren zich dat niet of in ieder geval onvoldoende. Daar moet verandering in komen.’

Fred Panneman werkt bij Securitas als Field Supervisor. Als operationeel leidinggevende is hij verantwoordelijk voor het aansturen van zijn team. In 2012 won Panneman overtuigend de voorronde in de beveiliging en kwam vervolgens ook als winnaar uit de bus hij de CNV ‘Supercollega’-verkiezing. "Fred is zeer mensgericht en is in staat met zijn team resultaten neer te zetten die eigenlijk onmogelijk werden geacht," aldus zijn collega’s. 

Fred Panneman