Een vette hap bezorgt mij een slecht gevoel

Joey de Bruin werkt als teamleider bij Bouwens& en is finalist van V-factor 2019. Wat betekent Duurzaam Meedoen voor hem?

Wat roept Duurzaam Meedoen bij jou op?
“Ik denk direct aan: zo gezond mogelijk voor langere tijd mee kunnen blijven doen.”

Ben jij er zelf mee bezig?
“Zeker. Het werk is best dynamisch en eist veel van je. Ik kijk serieus naar voeding en houd mijn rust- en slaapuren goed in de gaten. Op tijd je rust nemen, je tijd goed indelen, dat soort zaken.”

Wat eet je wel en wat niet?
“Ik werk op een winkelcentrum en dan is een vette hap halen heel erg gemakkelijk. Ik kies liever voor een saladebox dan voor een hamburger bij McDonalds. Dat geeft echt veel meer energie, je blijft fitter voor langere tijd. Van een snack wordt je lichaam eerder moe, eigenlijk bezorgt een vette hap je een slecht gevoel.”

Zijn je collega’s hier ook ontvankelijk voor?
“Jawel. Ik zie collega’s in de pauze met fruitsmoothies lopen, ze laten de cola of de koffie staan. Niets is slechter dan een energy drink, waarmee je een blikje suiker naar binnen gooit. Ik kan echt een beetje blij worden als ik een collega zie rondlopen met een verse jus d’orange.”

Hoe kun je de rusturen beïnvloeden?
“Als teamleider heb ik inspraak in planningen en die houd ik dan ook goed in de gaten. Mochten de rusturen in de knel komen, dan kijk ik of toch een korte wissel mogelijk is. Na een nachtdienst heb je drie vrije dagen nodig om te acclimatiseren. Anders ga je op je tandvlees lopen en dat is vragen om problemen.”

Hoe pakt jouw werkgever Duurzaam Meedoen op?
“Heel serieus! Dit is in mijn ervaring het eerste bedrijf dat echt met de mensen meedenkt. Mijn directeur vraagt expliciet aan mij: wat vind jij dat we kunnen verbeteren op het personele vlak? Er wordt hier echt naar je geluisterd. Zelfs wordt bij extra inzet financiële compensatie gegeven, buiten de cao om.”

Heb je nog tips?
“Let goed op je schoeisel. Investeer in goede schoenen, want daarmee voorkom je klachten aan je knieën en je rug. Maak tijd voor een rondje op de sportschool. Je hoeft echt geen fitboy of fitgirl te worden, hele dagen aan de gewichten hangen is ook niet nodig. Soms hoor je mensen zeggen: ‘Daar heb ik geen tijd voor!’. Maar je maakt mij niet wijs, dat je geen uurtje of twee uurtjes in de week kunt vrijmaken. Maak er gewoon tijd voor. Zorg ervoor dat dat sporten in je systeem gaat zitten. Gewoon doen, je wordt er ook mentaal fitter van.”

Een vette hap