Danielle Justus, HR-directeur Securitas

Je wilt dat je werk over 5 jaar nog steeds leuk is. Maar hoe pak je dat aan?


“Voor mij betekent het niet veel, want met mij gaat het prima. Maar mijn collega heeft misschien wel een probleem.” Grote kans dat je dit antwoord krijgt als je iemand spreekt over hoe zijn of haar werk verandert. We zijn geneigd om naar een ander te kijken in plaats van naar onszelf. En als je de collega ook nog eens uitdaagt om naar de langere termijn te kijken, blijft het vaak stil. Of krijg je een tikje argwanend teruggespeeld: “Hoezo vraag je dat eigenlijk?”

Zie daar de uitdaging die we duurzame inzetbaarheid noemen. Een belangrijk onderwerp, dat zich echter niet eenvoudig laat opdienen. Dat komt misschien, omdat veel beveiligers best heel tevreden zijn met hun baan, collega’s en werkomgeving. Zij werken lekker door, vooruitkijken naar de eigen carrière komt eigenlijk niet bij ze op.

De beveiligingsbranche doet aan ‘collectieve ontkenning’. Uit andere sectoren weten we dat ontkennen niet naar oplossingen leidt. Met plezier blijven werken, klanten die tevreden zijn met jou als beveiliger, daarvoor moeten we samen aan de slag!

Patricia wil fit blijven

Als bedrijf proberen we het gesprek aan te gaan. Dat doen we met behulp van een spel met stellingen, een online omgeving, filmpjes en persoonlijke voorbeelden. Bijvoorbeeld over Patricia die op Schiphol werkt. Zij had moeite om fit te blijven door hectisch werk met onregelmatige werktijden. Patricia heeft gekozen om met een personal trainer op de sportschool aan de slag te gaan. Daar moet je dus wel echt tijd voor maken. Dit zegt ze zelf: “Door tijd voor jezelf te maken ga je bewuster leven. In het begin kost het veel energie om dat in te bouwen in je leven, maar je voelt je je er zoveel beter door. Het doet niet alleen iets met je lijf, ook met je koppie.” Patricia kan haar drukke werk- en privéleven nu veel beter aan.

Of neem André, mobiel surveillant in Amsterdam. Hij combineert zijn beveiligingswerk met een eigen bedrijf. “Ik scheid werk en privé en kan beter relativeren dan vroeger. Het schrijven is voor mij ook een uitlaatklep - ik kan mij er beter door ontspannen.” André blijft de onregelmatige werktijden de baas door “gezond te eten, op tijd naar bed te gaan en twee keer in de week te sporten - fitness en zwemmen”.

Hoe lang blijft de klant nog blij met wat ik voor hem doe?

Omdat je maar één keer leeft, is het niet zo gek wat vaker naar de toekomst te kijken. De wereld verandert, hoe verander jij mee? Andere vaardigheden worden belangrijker; kennis wordt het onderscheidende vermogen in de krimpende markt. Dan heeft het geen zin om een donker scenario te schetsen dat louter angst oproept. Liever zeg ik: kijk goed wat je eruit wilt halen. Want, lieve mensen, ons beveiligingswerk blijft voortdurend in beweging; nu en steeds sneller in de toekomst...

“Het gaat prima met het vak, mijn buurman is ook net begonnen in de beveiliging!” Dat hoor je nog wel eens, mensen houden het graag dichtbij huis. Maar zo ontken je de veranderingen waar we midden in zitten en nog op ons afkomen.

Wanneer zal Uber Awakes zich melden?

Zodoende vinden we het belangrijk om het denkproces op gang te brengen. Zo biedt de Beveiligingsbranche opleidingen en loopbaanscans aan om de blik te verruimen. Ook aan de cao-tafel wordt gewerkt om duurzame inzetbaarheid vorm en inhoud te geven. Toch zie je dat zowel de bedrijven als de medewerkers en hun vertegenwoordigers geneigd zijn zich te richten op de korte termijn. In onze markt kan de concurrentie zomaar uit een andere hoek komen en daarom moeten we nu in beweging komen met elkaar. Nieuwe spelers die we nog niet kennen, komen met technologische oplossingen. Hoe lang duurt het nog voordat Uber Awakes zich meldt?

Mag ik tot slot waarschuwen voor het aller slechtste dat je kunt doen? Dat is zeggen: wij - bedrijven en medewerkers - hebben dat niet nodig. Een heel gevaarlijke houding, waarmee jezelf in slaap sukkelt. De blik van buiten hebben we nodig om ons duurzaam te blijven inzetten voor ’s lands veiligheid. Hoe kijk jij daar naar Abhilash?


Dit weblog wordt geschreven door Daniëlle Justus (Securitas) en Abhilash Sewgobind (De Unie Security), beiden bestuurder bij de Beveiligingsbranche.

Danielle - blog 1: is je werk over 5 jaar nog steeds leuk?